ازدواج موفق از نظر روانشناسی
موضوعات این مقاله
اصول ازدواج موفق از نظر روانشناسی
ازدواج موفق از نظر روانشناسی وابسته به پیمودن یک سری اصول در بطن زندگی زوجین می باشد، از آنجا که در ازدواج موفق زوجین به سبب مهر و علاقه و برقراری اصولی صحیح و لازم به زندگی خود پر و بال می بخشند روانشناسی الزاماتی حتمی را برای ثبیت ریشه های درخت پربار زندگی مشترک زوجین در نظر دارد.
در ادامه به این الزامات از نظر روانشناسی اشاره کرده و پیشنهاد می دهیم زوجین میزان عملکرد خود در هر اصلی را اندازه گرفته و در صورت نیاز از کمک های مشاور و روانشناسی مجرب برای بهبود عملکرد در هر یک از معیارهای ازدواج موفق از دیدگاه روانشناسی بهره گیرند.
الزامات موکد و معیارهای ازدواج موفق از نظر روانشناسی
- بهره مندی از قوه تعلق در زوجین
- اعتماد زوجین به یکدیگر
- رعایت احترام و حفظ شان یکدیگر
- تعهد و وفاداری از مهم ترین معیارهای ازدواج موفق از نظر روانشناسی
- اهمیت به احساسات درونی و مرزهای شخصی
- پذیرش مسئولیت در زندگی مشترک
- صمیمیت زوجین
- همدلی و درک شریک زندگی
- ارتباط موثر جنسی
- ابراز علاقه خالصانه
- گذشت و فداکاری
بهره مندی از قوه تعقل در زوجین
یکی از نکات و اصول موثر بر ازدواج موفق از نظر و دیدگاه روانشناسی این بوده و هست که لازم می باشد زوجین علاوه بر در نظر داشتن احساسات یکدیگر برای شروع زندگی مشترک خود از عقل و منطق خویش بهره برده و اکثر جوانب را پیش و پس از ازدواج خود در نظر گیرند.دختران و پسران جوان باید بدانند زندگی مشترک تنها به عشق بازی و ثبت سند رسمی تعلق به یکدیگر ختم نمی شود و نیاز است که عشق و عقل هر دو در کنار هم حکم به رسمی کردن این ازدواج دهند.
بهتر است اگر حتی یکی از زوجین بر ازدواج کردن با دیگری دچار تردید می باشد با روانشناسی مجرب در حیطه زوج صحبت کرده و این مسئله را با وی در میان بگذارد.
اعتماد زوجین به یکدیگر
یکی از اصول مهم در ازدواج موفق از نظر روانشناسی اعتماد به شریک عاطفی و زندگی می باشد.کودکی که به مادر خود اعتماد دارد می داند که اگر به خواب برود و بیدار شود مادرش در کنارش است.کودک میداند که اگر مادرش پسر یا دختر بچه دیگری را ببیند آن بچه را با کودک خود عوض نمی کند.
زوجین هم باید به مانند اعتماد کودک به مادر به یکدیگر معتمد باشند.شکاکیت سمی خالص برای از پا درآوردن ریشه های قطور زندگی و پیوند مشترک زوجین می باشد.عشق باشد اما اعتماد نه، آن زندگی روزی از دست خواهد رفت مگر اینکه با کمک های تخصصی یک روانشناس مجرب به اصلاح و بهبود این مشکل پرداخت.
بهتر است زوجین روزهای عمرشان را با شکاکیت از یکدیگر از دست نداده و با کمک مشاور بیش از پیش به یکدیگر اهمیت دهند..
رعایت احترام و حفظ شأن یکدیگر
همانطور که اگر عشق باشد ولی اعتماد نه، زندگی مشترک به مرور زمان دچار انهدام می گردد احترام و حفظ شأن و حقوق یکدیگر نیز بسیار در زندگی مشترک و زناشویی مهم است.
🔴 زوجین نباید به یکدیگر تندخویی کنند.
🔴 نباید فحاشی کنند.
🔴 نباید به هنگام عصبانیت سر دیگری فریاد زده و با وی بدرفتاری کنند.
🔴 زوجین باید با آرامش و عشق با یکدیگر رفتار کنند.
🔴 به علایق و سلایق و نظرات یکدیگر احترام بگذارند و شخصیت یکدیگر را با تندخویی و تضاد فکری زیر سوال نبرند.
احترام یکی از مهم ترین الزامات ازدواج موفق از نظر روانشناسی بوده و هست و در هر ازدواجی که روابط زوجین در طی سالیان سال با یکدیگر خوش درخشیده، هر دو شریک زندگی به یکدیگر احترام بسیاری قائل بوده اند.
🔔 ایشان می توانند برای یادگیری اصول زندگی مشترک و نحوه احترام به یکدیگر به دکتر مشاوره ازدواج یا مشاوره خانواده مراجعه کنند.
اهمیت به احساسات درونی و مرزهای شخصی
هر زن و مردی ورای برقراری ازدواج و زندگی مشترک با یکدیگر انسان هستند و هر دو احساسات، تفکرات و نیازهای متفاوتی را که شخصی می باشند دارند.
از این رو زوجین در یک ازدواج موفق از نظر روانشناسی بسیار به حقوق و خطوط قرمز یکدیگر در زندگی مشترک اهمیت می دهند.
احساسات هر فرد در زندگی مشترک بسیار مهم بوده و شریک زندگی در مقابل نباید احساسات همسرش را با کنایه یا هر شکل دیگری لگدمال کند.روانشناسی تاکید دارد زوجین علاوه بر داشتن تکالیف و وظایف مشترک بین یکدیگر، موظفند به حریم شخصی یکدیگر احترام گذارند.
اگر یکی از زوجین نیاز به تفریح با دوستان خویش یا ساعاتی تنهایی را دارد پس از صحبت و درک او نیز بهتر است این خواسته را در او عملی ساخت.ولیکن زوجین نباید از این مسأله سوءاستفاده کرده و هر عنوانی را به حریم شخصی خود ربط دهند!
بهتر است پیش از رسمی شدن ازدواج هر یک از زوجین از خط قرمز ها و حریم شخصی یکدیگر مطلع بوده و آن ها را حفظ کنند.
پذیرش مسئولیت در زندگی مشترک
یکی از معیارهای ازدواج موفق از نظر روانشناسی مسئولیت پذیری زوجین نسبت به یکدیگر و زندگی مشترک خود می باشد.
زوجین وظیفه دارند در قبال یکدیگر مسئولیت هایی را بر عهده داشته و به آن ها پایبند باشند.فرضا اگر مرد وظیفه دارد سر هر ماه مبلغی پول را به همسرش بدهد نباید این وظیفه را هر ماه با یادآوری همسرش به انجام برساند.
اگر زن وظیفه دارد به نظم و تمیزی منزل اهمیت داده و به آن رسیدگی کند نباید این وظیفه را پشت گوش بیندازد زن می تواند از همسر خود در انجام کارها کمک بخواهد و زن و مرد وظایفشان را در خانه با یکدیگر تقسیم کنند.!در جلسات مشاوره زوجین؛ این دو باید در قبال وظایف یکدیگر در زندگی زناشویی خود مسئولیت پذیر بوده و با حفظ مسئولیت پذیری به ارزش های یکدیگر احترام بگذارند.
صمیمیت زوجین
یکی دیگر از ملاک های ازدواج موفق از نظر روانشناسی صمیمیت زن و شوهر می باشد.زن و شوهر علاوه بر اینکه شریک عاطفی، جنسی و زندگی هم هستند باید دوست و رفیق یکدیگر هم باشند.
یک دوست صمیمی رازدار دوست اش است..یک رفیق همیشگی به هنگام سختی ها در کنار رفیقش بوده و به هنگام شادی ها با دوست خود جشن می گیرد..بنابراین یک زن و شوهر خوب که علاوه بر شریک عاطفی رفیق هم هستند علاوه بر درک یکدیگر از ناراحتی های هم اندوهگین و از شادی های هم خوشحال می شوند..
چنانچه گویی اگر یکی از زوجین ناراحت بوده باشد، استخوان دل دیگری به درد آمده و اگر وی خوشحال باشد انگار تمام دنیا را به زن یا مرد عاشق داده اند.
همدلی و درک شریک زندگی
همدلی یک از ملاک های ازدواج موفق از نظر روانشناسی می باشد که اهمیت بسیاری در زندگی مشترک دارد.
✅ نیاز است که به هنگام سختی ها، دلشکستگی ها و ناراحتی ها زن و شوهر به همدلی یکدیگر بپردازند.
✅ یکدیگر را در آغوش گیرند و همسر خود را درک کنند.
✅ همسرشان را به هنگام ناراحتی وی از چیزی مقصر ندانسته یا او را سرزنش نکنند بلکه به آرامش شدن او کمک کنند که این امر تنها با همدلی امکان پذیر است.
✅ زوجین می توانند یکدیگر را در آغوش گرفته و به یکدیگر گوش دهند.
✅ گوش دادن فعال مهارتی است که هر زن و شوهری باید آن را تمرین نموده و مهارت خود را در آن ارتقاء بخشند؛ لذا گوش دادن با شنیدن خیلی تفاوت دارد.
زیرا:
گوش دادن ارادی است و زن و شوهر با گوش دادن به حرف های یکدیگر می توانند طرف مقابل را با توجه و همدلی خویش تسکین دهند.
ارتباط موثر جنسی
رابطه جنسی از حتمی ترین ملاک های یک ازدواج موفق از نظر روانشناسی می باشد لذا رابطه جنسی موثر سبب افزایش رابطه و محبت عاطفی زوجین شده و پیوند ازدواج را تحکیم تر نیز می کند.
رضایت از رابطه جنسی از طرف هر یک از زوجین بسیار مهم بوده و در صورت نارضایتی جنسی زوجین نیز لازم است که هر دو به یک روانشناس متخصص مراجعه کنند.
ابراز علاقه خالصانه
نیاز است که زوجین عشق و دوست داشتن خود را علاوه بر رفتارهای انحصاری خود به زبان هم آورند.
شنیدن دوستت دارم و یا هر جمله دیگری نیز می تواند تمام روز هر یک از زوجین را ساخته و به او احساس مثبت دوست داشته شدن و مهم بودن بدهد.
در یک ازدواج موفق از نظر روانشناسی چه ده ماه از عمرش بگذرد چه ده سال، محبت و ابراز علاقه کلامی نیز در کنار ابراز علاقه جنسی هم وجود داشته و زوجین با ابراز علاقه و بیان احساسات درونی خود به همسرش تاثیر بسزایی در سلامت روان وی می گذارند.
گذشت و فداکاری
خوب است که زوجین نسبت به یکدیگر گذشت داشته باشند.البته نباید این میزان گذشت و فداکاری بیش از حد گردد یا تمامی اشتباهات همسر را بدون رفع آن نیز بخشید.
بهتر است زوجین به هنگام برخی از اختلافات و اشتباهات یکدیگر با هم صحبت کرده و اوقات خود را به سبب مسئله ای کوچک تلخ نکنند.
ولیکن اگر مسئله بزرگی مثل خیانت، کتک، بددهنی و فحاشی مکرر(بی احترامی) و..نیز وجود داشته حتما باید به یک روانشناس متخصص مراجعه نمود و از وی در بهبود شرایط کمک گرفت
تعهد و وفاداری
از دیگر ملاک های ازدواج موفق از نظر روانشناسی متعهد بودن و وفاداری زوجین به یکدیگر می باشد.پایبندی یک ازدواج بسیار به تعهد زوجین نسبت به هم وابسته است.اینکه دو طرف نگاه کسی را به نگاه همسر خود ترجیح ندهند.حیا و حرمت و ارزش همسرشان را با تعهد به او حفظ کنند و نیز خودشان هم از این حرمت و ارزش برخوردار باشند بسیار به میزان وفاداری زوجین بستگی دارد.
خیانت یکی در زندگی زناشویی یکی از مشکلات رایج بین زن و شوهرهای متعدد است که سبب گشته بسیاری از ازدواج های عاشقانه نیز به سرانجام و پایداری نرسند.عشق ورزیدن به همسر بسیار خوش تر و نیکو تر از تعهد نداشتن و خیانت است.زوجین باید دقت کنند روزی انتخاب یکدیگر بوده اند و در قبال انتخاب و احساسات یکدیگر مسئول هستند.
در صورت عدم تعهد به شریک عاطفی ریشه های استوار این پیوند مشترک به مرور خشک شده و یک جا از هم گسیخته می گردند.
در ازدواج موفق زوجین باید چه نوع رفتارهایی با یکدیگر داشته باشند؟
خانم و آقا باید علاوه بر مهرورزی و ابراز علاقه به یکدیگر؛ به یکدیگر احترام گذارند.با عقل منطق به اکثر مسائل زندگی شان نگاه کرده و به بهتر شدن روند زندگی مشترک خود بپردازند.ابراز علاقه زوجین نباید تنها در کلام بوده بلکه نیاز است که ابراز علاقه جنسی هم نیز بین زوجین برقرار باشد.زن و شوهر باید نسبت به هم کشش داشته و به ارزش ها و تمایلات یکدیگر نیز اهمیت بسیاری دهند.
چه زمان نیاز است که به مشاوره ازدواج رفت؟
بهتر است زوجین پیش از رسمی شدن و در زمان آشنایی به نزد مشاور بروند ولیکن ایشان هر زمان که بخواهند می توانند به نزد مشاور رفته و از راهنمایی های وی بهره مند شوند.
آیا ازدواج از نظر روانشناسی نیاز به آموزش دارد؟
با مراجعه به نزد روانشناس و دکتر متخصص در این زمینه نیز می توان اصول موثر بر ازدواج موفق را آموخت.لذا زوجین می توانند در طی جلسات آموزش ها و راهنمایی های مشاور را تمرین کرده و نتیجه را هر در جلسه به ایشان اطلاع دهند.